Tanya Dokter

 • sakit di bagian bawah perut

 •  rika
  Anggota

  doc saya sudah 5 bulan sakit dibahagian bawah perut. pada 2.9 .2015 saya membuat pap smear. semasa doc membuat pap smear doc memberitahu saya da masalah keputihan. n dberi ubat utk keputihan n antibitiotik pengambilan selama 3 hari sahaja.. selapas saya makan ubat . sakit ada bkurangan. selepas itu, pada 7.9 saya mengambil keputusan pap smear . hasil nya ada minimal leukosit. dan doc membritahu tidak ada sel kanser. dan doc memberi ubat antibitok lgi. dan saya makan selama 6 hari. tetapi kenapa sekarang masih terasa sakit dbawah perut. ? terima kasih.

  rika  rika
  Anggota

  hrp doc mnjwb persoalan sy.

  rika  rika
  Anggota

  harap doc memblas mesej saya.

  Dear Rika, Keputihan yang tidak normal mempunyai ciri-ciri: tidak berwarna bening, disertai gatal, berbau, menimbulkan rasa perih di vagina atau rasa sakit di perut. Jika nyeri perut di bagian bawah ini merupakan gejala penyerta keputihan, maka pengobatan akan ikut menghilangkan gejala tersebut. Namun sakit di perut bagian bawah tidak selalu diakibatkan oleh keputihan, bisa juga disebabkan oleh penyakit lain seperti:

  Sebaiknya konsultasikan keluhan Anda dengan dokter untuk mencari penyebab yang paling mungkin. Pemeriksaan fisik akan dilakukan dokter dan pemeriksaan penunjang seperti tes laboratorium dan USG mungkin akan dilakukan dokter. Diagnosis dan terapi yang tepat akan dokter berikan. Berikut anjuran yang dapat dilakukan:
  • minum obat pereda nyeri seperti parasetamol atau ibuprofen
  • atasi stres dengan baik
  • istirahat cukup dan tidur berkualitas
  • ikuti petunjuk dan saran dokter
  Berikut laman yang dapat Anda baca: Penyebab sakit perut bagian bawah Demikian penjelasan saya, semoga bermanfaat. Terima kasih dan salam, dr. Rony Wijaya

  rika  rika
  Anggota

  doc , saya sudah dua kali melakukan ultrasound dibahagian pelvis. di klinik yang berbeza tetapi tidak menunjukkan abnormal. saya rasa takut, terkena kanser rahim. sya skrg berumur 26 tahun dan pnh bkhwin berumur 19 tahun dan saya tidak aktif lg hub sex 6 thun sudah.